Det blir sagt at vi er på vei inn i dronenes tidsalder. Eller kanskje vi allerede er der.

Som så mye annet er de utviklet for krigføring, men disse fjernstyrte, flyvende maskinene er godt på vei inn i den private og hverdagslige sfæren. Til å ta bilder av eiendommer, levere pakker på døra – og nå, kanskje redde liv.

Ta først en titt på denne, en helt fersk, animert film som viser dronenes historie. En historie som går lenger tilbake enn du tror (via Mashable og PopSci):

En av de beste ideene til god bruk av droneteknologi kommer fra Alec Momont, en student ved Det tekniske universitetet i Delft i Nederland, som har ledet utviklingen av en ambulansedrone. En flyvende hjertestarter.

– Ideen var opprinnelig å bruke droner til et godt formål, i stedet for den negative vinklingen vi er vant med på se i nyhetene, sa Momont til BBC tidligere denne måneden.

Tanken er at den høye dødeligheten av hjerteinfarkt kan reduseres i takt med kortere responstid for nødhjelp. Ifølge tall fra prosjektet overlever kun 8 prosent av alle som får hjerteinfarkt, mens responstiden til ambulanser i snitt er på 10 minutter. Tall for Nederland, etter hva vi forstår.

I Norge kan en utrykning mange steder ta langt over en halvtime, og selv i urbane sentere som Oslo klarer kun halvparten av utrykningene det anbefalte minstekravet på 12 minutter før ambulansen er fremme.

Med ambulansedronen vil de kunne være på åstedet på en tiendedel av tiden, og redde mer enn ti ganger så mange liv. Se en demonstrasjon her:


Dronen kan ta av umiddelbart og fly avgårde i over 100 km/t. Enda viktigere, så kan den ignorere veinettet, trafikk og andre hindre, og fly i en rett linje direkte til pasienten. Den er ekstremt lett, slik at den enkelt kan bæres inn til åstedet.

En defibrillator («hjertestarter») ligger enkelt tilgjengelig i dronen, og de som har ringt etter hjelp må plassere denne på pasientens bryst. Men dronen er også utstyrt med kameraer og et system for å kommunisere direkte med en ekspert, som følger med og gir veiledning.

Hjertestarteren styres eksternt fra et kontrollsenter på akuttsentralen.

Alt dette er i alle fall planen. Nemlig et nettverk av droner plassert strategisk for kort responstid, med en infrastruktur på plass til å bistå og redde liv. Foreløpig er de ikke i bruk.

 

ambdro2

For nå er droner dessverre mest kjent for å ta liv, i stedet for å redde dem. USA har de siste årene brukt bevæpnede droner til å overvåke og angripe strategiske mål rundt om i verden, noe som ifølge tall fra januar har krevd minst 2400 liv de siste fem årene. Mange av disse er sivile, kvinner og barn.

Forresten planlegger USA nå «flyvende hangarskip» som base for dronene sine, inspirert av superheltfilmen «The Avengers». De utvikler også små insektdroner, undervannsdroner, og all verdens andre duppeditter. Dette har vi skrevet om tidligere, og du kan lese videre her.

I alle tilfeller kan vi være enige: Dette er dronenes tidsalder.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.