De virker som det er Marvel-feber i forskningsgrenen av USAs militære.

Først setter de i gang med en virkelig «Iron Man»-drakt for sine soldater. Nå jobber de med en flyvende base for sine fartøy i felten. Det skriver Washington Post.


Det var i filmen «The Avengers» (2012) at vi ble introdusert for det som bokstavelig talt er et flyvende hangarskip (se klippet ovenfor). En spennende, om enn ikke spesielt troverdig idé.

Likevel har det amerikanske forsvarets etat for avanserte forskningsprosjekter (DARPA) tatt inspirasjon fra superhelt-filmen. Uten at de planlegger å montere enorme propeller på et av USAs maritime fartøy.

Snarere er det et slags moderskip for forsvarets droner som er på tegnebordet.

Bevæpnede droner er et stadig viktigere verktøy i moderne krigføring. De er dødelig effektive, samtidig som piloten befinner seg på trygg avstand i et kontrollsenter, med en fjernkontroll.

Men dronene har også noen ulemper, blant annet at de mangler hastigheten og rekkevidden til større, tradisjonelle fly. Planen til DARPA er å modifisere et tradisjonelt transportfly som kan frakte dem, og sende svermer av dem ut i felten.

Dronene skal deretter returnere til moderflyet, som venter høyt oppe i luften.

drone
Bildet viser en bevæpnet MQ-9 Reaper, en av dronene i det amerikanske flyvåpenet. Foto: U.S. Air Force/Brian Ferguson/Wikimedia Commons.

Det som må være et bevis på at det er hos Marvel de får ideene sine, er at de også planlegger noe de kaller «Hydra-prosjektet». Selv om navnet i så fall ikke er spesielt heldig, siden Hydra, i Marvel-universet, er en terrorist-organisasjon som springer ut av Nazi-partiet.

DARPA-versjonen av Hydra er, ifølge Daily Mail, en variant av ideen med et moderskip for droner. Bare at moderskipet i dette tilfellet befinner seg under vann, og skal kunne slippe ut både flyvende droner og undervannsdroner.

I alle tilfeller er det ingen tvil om at de jobber med å ta dronekrigføringen til neste nivå. De utvikler også knøttsmå droner som kan snike seg stille innpå fienden. De er som insekter, enten de flyr eller kryper.

Manglende batterikapasitet gjør slike prototyper ineffektive i dag, men med et moderskip kombinert med bedre batteriteknologi, kan også dette være våpen for fremtiden.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.