Hvem er vi egentlig? Hva er vår plass i universet? Etter dette vil du bli mer nysgjerrig på svarene enn noen gang før. Og kanskje føle deg lite grann mindre høy i hatten …

I første episode av «Cosmos», som starter i reprise på National Geographic Channel i kveld, settes nemlig menneskets plass i universet i perspektiv. I tid og rom.

cosmos3

Hva er det for eksempel som er vår «adresse» i universet? Når vi zoomer ut fra planeten og ut til kosmisk skala, kan du se hvilket støvkorn i det ufattelig enorme universet det vi kaller vårt hjem.

Følg denne linken for et interaktivt leketøy der du kan få størrelsen og skalaen på universet satt i perspektiv.

Når det gjelder tid … vel, universet har eksistert i 13,8 milliarder år, et så stort tidsrom at vi knapt kan forestille oss det. Det er enklere om vi komprimerer det ned til et enkelt kalenderår.

Alle personene og hendelsene du noen gang har hørt om skjedde i så fall innenfor de aller siste sekundene.


På denne skalaen, hvis «the big bang» hendte 1. januar, så ble solen vår tent først 31. august. De første pattedyrene trakk pust andre juledag, og dinosaurene døde ut dagen før nyttår (se videoen over) – tidlig på morgenen, samme dag som de første primatene skulle komme til verden.

Alt du lærte om på skolen, skjer sent på kvelden på nyttårsaften – faktisk på de aller siste sekundene, lenge etter nyttårsrakettene har tatt til himmels. Romerriket, for eksempel, har sin storhetstid fem sekunder før midnatt, og vikingene et par sekunder senere.

All moderne vitenskap, den amerikanske og den franske revolusjonen, Norges grunnlov og union med Sverige, begge verdenskrigenealt dette skjer innenfor det aller siste sekundet av året.

Hvorfor er det først nå – etter 13,8 milliarder år – at vi vandrer her på jorda? Vel, det er stjernene vi er laget av. Disse måtte leve og dø før oss:


Serien «Cosmos» har en lang historie. Det er vanskelig å overvurdere hvor viktig den originale tv-serien «Cosmos: A Personal Voyage» var for å forme generasjonen som vokste opp rundt 1980.

Den tente en gnist, den vekket nysgjerrighet – den briljante vitenskapsformidleren Carl Sagan snakket om universets største underverker og mysterier på et språk som alle kunne forstå.

I år har serien fått sin oppfølger, for en ny generasjon – av unge og gamle. Det er denne, med engelsk tittel «Cosmos: A Spacetime Odyssey», som vises på tv i kveld.

cosmos1

Denne gangen er det Neil deGrasse Tyson (bildet) som geleider oss gjennom universet i et imaginært romskip. Carl Sagan var en mentorfigur for Tyson, som nå selv er astrofysiker, og en av verdens fremste vitenskapsformidlere.

Det som gjorde den originale «Cosmos» spesiell, slik Tyson ser det, var ikke at serien tok for seg den siste, mest banebrytende vitenskapen.

Det var at den viste hvorfor vi skal bry oss om vitenskapen til å begynne med. Hvordan den forandrer hvem vi er, hvordan vi lever, og hvordan vi forstår vår plass i rom og tid. Hør ham forklare i dette intervjuet:


Carl Sagans enke Ann Druyan, som var med på å skape den originale serien, ønsket sammen med Tyson og andre å lage en ny og oppdatert utgave av programmet. De jobbet med det i mange år før det ble noe av.

Det var faktisk Seth MacFarlane, skaperen av «Family Guy» og flere andre tv-serier og filmer, som til sist sikret dem en avtale. MacFarlane hadde selv blitt inspirert av den originale serien, og stilte sine personlige midler og sine kontakter fra tv-verdenen til disposisjon.

Resultatet er en serie i 13 deler som du kan følge i reprise de neste søndagene, klokka 20.05, på National Geographic Channel.

Om du også vil se originalen av Carl Sagan, så finnes den tilgjengelig på nettet. Her er hele første episode:

 

«Cosmos» ble sendt for første gang på National Geographic Channel i mars. Det er altså denne serien som går i reprise hos oss nå.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.