Det er selvsagt ikke slik at lærere bevisst går inn for å fôre løgner til elevene sine.

Samtidig er det en rekke seiglivede myter og misforståelser som ble undervist til mange av oss på skolen, og som kanskje ennå ikke er luket ut av lærebøkene. Da mener vi «allmennkunnskap» som at mennesket har fem sanser og utviklet seg fra sjimpansen, eller at tyngdekraften ikke gjelder i verdensrommet.

Feil, feil og feil.

Her er ti misforståelser som læreren bør sendes i skammekroken for å lære bort til elevene sine:

1. Kristoffer Columbus oppdaget at jorda er rund

columbus

Nope. Dette ble antatt av Pythagoras for mer enn 2 500 år siden, og en stund senere klarte grekerne faktisk å bekrefte det. De fant ikke bare ut at jorda er rund, men regnet seg frem til hvor stor den er! Matematikeren Eratosthenes (ca. 276 – 194 f.v.t.), som arbeidet i Alexandria i Egypt, skal ha regnet ut omkretsen ved hjelp av pinner og skygger.

Historien går som følger: Eratosthenes hadde hørt om en plass lenger sør på kontinentet der sola midt på dagen skinte rett ned i vannet på en dyp brønn, uten å lage skygge på veggene. Sola måtte altså stå rett over bakken, noe han ikke opplevde ved sitt eget hjemsted.

Han fikk en assistent til å skritte opp avstanden (!) til det skyggeløse sør, og på samme tid på dagen målte han lengden av skyggen på en påle han satt opp hjemme. Når det altså var en rett vinkel til sola ved brønnen, og når han kjente avstanden til brønnen kunne han bruke lengden på skyggen til å regne ut jordas kurve, og dermed dens omkrets. Genialt!

Vi kjenner ikke nøyaktig målene han brukte, men det meste tyder på at han traff blink – han var bare omkring 2 prosent unna det moderne svaret.

Columbus oppdaget jo ikke engang Amerika. Flere andre var innom før ham, inkludert vikingen Leiv Eriksson.

2. Napoleon var knøttliten

napoleon

Vel, med 168 centimeter på sokkelesten var han ingen kjempe etter dagens standarder. Men vi har skutt i været i takt med ressursene og livsstilen som fulgte den industrielle revolusjonen.

På hans egen tid var ikke Napoleon noe lavere enn gjennomsnittet, tvert imot. Myten om størrelsen hans stammer fra engelske karikaturer, altså fra hans fiender.

3. Van Gogh skar av sitt eget øre

vangogh

Det er hevet over tvil at Vincent van Gogh var et kunstnerisk geni, og det er like sikkert at han var en plaget sjel.

Men historien om at han skar av seg øret sitt har blitt utfordret av moderne historikere. Det skal snarere ha skjedd i en svært opphetet krangel med kunstnervennen Paul Gauguin, som hogget av øret med et sverd. Muligens i selvforsvar.

De to kunstnerne skal ha inngått en pakt om å holde historien hemmelig, for ikke å involvere myndighetene i noen etterforskning.

4. Den kinesiske mur kan sees fra verdensrommet

kina
Den kinesiske mur. Foto: Severin Stalder/Wikimedia Commons. CC-lisens 3.0

Det er viden kjent at den kinesiske mur er den eneste menneskeskapte konstruksjonen som kan sees fra verdensrommet. Problemet er at det ikke er sant.

Du kan tenke deg skuffelsen når Kinas egen astronaut Yang Liwei passerte over området, og måtte rapportere at han ikke kunne se muren.

Når det er sagt, så har man senere vist at muren er synlig på høyoppløste bilder fotografert med lang brennvidde. Men med slik teknologisk hjelp er det ikke bare det kinesiske underverket man kan se, så da holder ikke denne påstanden mål.

5. Mennesker har fem sanser

Det er en enkel måte å forklare hvordan vi oppfatter verden, det at vi bruker syn, lukt, hørsel, smak og berøring. Men det er en forenkling.

I virkeligheten har vi flere andre systemer og hjelpemidler for å orientere oss.

Du har balansesansen, som hjelper deg med balanse og bevegelse, som avhenger blant annet av organer i det indre øret. Og så har du propriosepsjon, evnen til å avgjøre posisjonen av alle kroppsdelene dine, uten å måtte bruke øynene til å sjekke.

I tillegg har du evnen til å føle smerte, eller at du må på toalettet – indre sanser som ikke dekkes av de tradisjonelle fem. Det finnes flere andre.

6. Europeerne invaderte Afrika og stjal slaver

12yas
Foto fra «12 Years a Slave»

Ikke at vi på noen som helst måte vil bagatellisere slavehandelen. Vi vil heller ikke rettferdiggjøre de umenneskelige forholdene som afrikanske slaver ble utsatt for i seilasen over til Amerika, eller i fangenskap når de var fremme.

Men det var ikke europeere som satte i gang slavehandel i Afrika.

Før kolonitiden hadde handelen blitt praktisert i tusenvis av år. Helt opp til relativt ny tid var dette dessverre vanlig praksis i store deler av verden.

Det var store nettverk av afrikanske slavehandlere som tjente godt på etterspørselen av slaver til den nye verdenen i vest. Det er anslått at 90 prosent av slavene som ble fraktet til Amerika var fanget og solgt av andre afrikanere.

Kjøpt, men ikke kidnappet, av europeere.

7. Vi bruker bare 10 prosent av hjernen

Denne har vi tatt for oss tidligere i mer detalj, og du kan lese hele forklaringen her.

Kortsvaret er at det er feil. Selv om ikke alle nevronene dine fyrer opp kontinuerlig, så er det aktivitet i alle delene av hjernen til alle døgnets tider. Selv når du sover. Eller som hjerneforsker Krish Sathian sier det: Vi bruker hele hjernen mye av tiden, og mye av hjernen hele tiden.

Bare noe så enkelt som å skjenke en kopp kaffe krever både motorikk, planlegging og beregning, og setter så mye av hjernen i aktivitet at dette alene kan knuse myten.

8. Mennesker utviklet seg fra sjimpanser

Evolution-des-wissens

Nei, slapp av, vi nekter ikke for evolusjon. Men at vi stammer fra sjimpansen er likevel en misforståelse. Vi har ikke utviklet oss fra sjimpansene noe mer enn du er født av broren din, eller av tremenningen.

Mennesket utviklet seg i sin moderne form for omkring 200 000 år siden. Vi er i dag eneste gjenlevende art av slekten Homo; husk at arten vår på fagspråket heter Homo sapiens. Det har eksistert flere andre.

Vi skal så langt som seks millioner år tilbake i tid for å finne en felles forløper til både Homo­-slekten og sjimpansen. Kort sagt kan vi si at en art kan forgreine seg på denne måten ved at ulike populasjoner blir adskilt og slutter å krysse seg, og etter hvert dermed vil utvikle seg forskjellig.

Men vi deler fortsatt over 99 % DNA med apene.

9. Elektroner går i bane rundt kjernen i atomer


Du har garantert sett illustrasjonen. Blå og røde prikker som representerer elektroner rundt en atomkjerne, som går i symmetriske, elliptiske baner som planeter rundt en stjerne.

Dette er misvisende for hvordan atomer fungerer. Men det er ikke en enkel oppgave å legge frem et mer korrekt svar heller, da dette tar oss rett inn i kvantefysikkens uforståelige verden.

Atomer er nemlig utrolig komplekse. Visste du for eksempel at de – og derfor også du, og alt du kan se omring deg – stort sett består av tomrom? En god analogi, som skal stamme fra forfatteren Tom Stoppard, sammenligner et atom med den gigantiske St. Paul-katedralen i London.

Dersom atomkjernen er representert av alteret, så er elektronene som møll som plutselig dukker opp ved alteret, deretter oppe i kuppelen, og før du vet ordet av det et helt annet sted igjen. Og som diktert av Heisenbergs uskarphetsrelasjon, så kan du ikke måle presist både møllens – altså elektronets – posisjon og dens bevegelsesmasse (momentum), uten å kludre til den andre målingen.

De går altså ikke i noen enkel, forutsigbar bane.

På samme måte som at kirkerommet stort sett består av tomrom, er noe slikt som 99,999999 % av atomet tomt. Det er så tomt – så ekstremt, uforståelig tomt – at dersom du klarte å fjerne tomrommet i oss, så kunne du skvist hele menneskeheten ned til volumet av en sukkerbit!

Nok om kvantemekanikk. Poenget er at elektroner ikke går i bane rundt atomkjerner.

10. Tyngdekraften gjelder ikke i verdensrommet


Feil. Tvert imot! Hvorfor tror du månen henger rundt utenfor jorda, og ikke stikker av? Tyngdekraften mot jorda er sterk nok til å holde den fast. Det er tyngdekraften som holder planetene i bane rundt sola, som holder hele galaksen vår samlet, og som virker mellom andre galakser utenfor der igjen.

Tyngdekraften er overalt.

Med andre ord er det feil å si at astronauter unnslipper tyngdekraften, eller at de er vektløse. Se videoen over for en nyttig forklaring.

Den internasjonale romstasjonen (ISS) går i bane så nærme jorda at tyngdekraften er sammenlignbar med den på bakken. Astronautene er ikke vektløse i det hele tatt – de er i fritt fall.

Se for deg at du tar en heis opp i toppen av en enorm skyskraper, og at heisen blir sluppet løs fra toppen. Tror du at du fortsatt kan stå plantet med begge beina i gulvet? Nei, både du og heisen faller, og så lenge fallet varer vil det føles som om du er vektløs. Det er det samme som skjer på romstasjonen.

Tingen er at romstasjonen og andre satellitter beveger seg ekstremt fort, omkring 28 000 km/t. Siden de ikke har noen luftmotstand kan de «falle» mer eller mindre uforstyrret i samme tempo, men om de på magisk vis hadde stoppet opp, ville de falt rett i bakken.

Nøkkelen til at de holder seg i lufta, er at jorda er rund. I teorien faller romstasjonen hele tiden nedover mot bakken, og hvis jorda var flat, ville den truffet den ganske kjapt. Akkurat som at kula fra en pistol vil gå i en kurve ned mot bakken.

Men i dette tilfellet så følger jorda den samme kurven – det blir som om romstasjonen faller i en evig nedoverbakke. Den har nok sidelengs bevegelse til ikke å treffe.

Det er som Douglas Adams sa det: Trikset med å fly er å falle mot bakken og bomme.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.

3 tanker om "Ti løgner du garantert ble fortalt på skolen"

 1. «Se for deg at du tar en heis opp i toppen av en enorm skyskraper, og at heisen blir sluppet løs fra toppen. Tror du at du fortsatt kan stå plantet med begge beina i gulvet? Nei, både du og heisen faller, og så lenge fallet varer vil det føles som om du er vektløs. Det er det samme som skjer på romstasjonen.»

  Er ikke det der en litt vel enkel forklaring? Vil ikke slutthastigheten på heisen bli betraktelig mindre enn slutthastigheten til den som står i heisen? Og dermed vil du ikke være vektløs så lenge fallet varer, men bare til slutthastighetene tar hverandre igjen?

  Og er du virkelig vektløs? Da vekten av heisen fortsatt er vekten av heisen + deg? siden du blir trukket ned av gravitasjonen like mye som heisen?

 2. «Men vi deler fortsatt over 99 % DNA med apene». Nyere forskning viser at tallet ligger på 81-89 prosent. Når det gjelder y-kromosomet, har apene 47 % av menneskets proteinkoder i DNA-et.

 3. Som lærer føler jeg et innledningen må motsies.
  Punkt 1: dette var en stor del av eksamen del 2 i matematikk for tiende for to år siden.

  Punkt 4, 5, 7, 8, 9 og 10.
  Dette er basis naturfag som vi selvfølgelig lærer elevene i ungdomsskolen.

  Så dere har overhodet ikke dekning for å hevde at dette undervises feil på skolen…

Kommentarfeltet er stengt