Det er allerede to år siden sist vi fikk oppleve James Bond på det store lerretet, med briljante «Skyfall». Først i slutten av oktober i 2015, altså om ganske nøyaktig et år, kommer neste film. Som en ventepølse har vi gravd i arkivet og funnet noen av de kuleste dingsene agenten har benyttet seg av gjennom årene.

Da «Dr. No» kom ut som første Bond-film i 1962 var teknologien selvsagt på et helt annet sted enn den er i dag. Dette var før månelandingene, før personlige datamaskiner og internett, før digitalkameraer og flatskjermer. Eller for å si det på en annen måte: Da Bond viste seg å ha en telefon i bilen i «From Russia With Love» i 1963, så fremstod det som fullstendig science fiction.

Mange av dingsene hans – inkludert mobile telefoner – tar vi for gitt i dag.

Men hva med biler som er usynlige eller kan kjøre under vann, sammenleggbare fly, jetpacks, bowlerhatter som dødelige kastevåpen, og eksploderende penner? Er de et resultat av vill og virkelighetsfjern fantasi, eller er dette våpen og hjelpemidler som kunne blitt laget på ordentlig?

Her er fem favoritter – og hvordan de forholder seg til den virkelige verden.


Jetpack – «Thunderball» (1965)

En klassiker. Denne har vi sett både i Bond og flust med andre steder. Men hvorfor ser vi dem ikke rundt oss titt og ofte i virkeligheten? Lager de ikke slike på ordentlig ennå? For ordens skyld: En jetpack er en rakettmotor du har på ryggen, nærmest som en ryggsekk, som lar deg fly.

Sean Connerys Bond bruker en slik en til å stikke av fra fiendene sine i filmen «Thunderball» fra 1965, den gang teknologien var forholdsvis ny og ukjent. Flyturen varer bare noen sekunder, og var et virkelig stunt, med en virkelig jetpack.

jetpack

Teknologien eksisterte altså for 50 år siden.

Årsaken til at det ikke har slått an er enkelt og greit at det ikke er særlig praktisk. Menneskekroppen er ikke godt egnet til å fly, og uten hjelpemidler som vinger eller rotorer, så er det vanskelig å manøvrere eller få noen nevneverdig fremdrift. Og de har ikke plass til særlig mye drivstoff, heller.

Jetpacks er derfor – foreløpig? – lite mer enn en gimmick.

Her kan du se en demonstrasjon av en jetpack filmet på vårparten i år:

Legger du til vinger er saken en litt annen. Sveitseren Yves Rossy fløy i 2008 over den engelske kanal med en vinget jetpack på ryggen, noe han brukte snaut ti minutter på. Han startet riktignok om bord et fly. Han har prøvd seg på lengre turer siden, med varierende hell.

Forresten: Har du noen gang lurt på om det ville vært fysisk mulig å bruke rekylen fra maskingevær som jetpack, ved å peke dem ned mot bakken? Vi lever tross alt i en tid med internett, så selvsagt finnes det noen som har gjort matten på dette (og det er anbefalt, underholdende lesning).

Og ja – det kan faktisk gå! Men det spørs om du ville ønske å sitte på. Her er virkeligheten uansett enda villere enn James Bond.


Oksygenmunnstykket – «Thunderball» (1965)

1965 var et godt år for Bond-gadgets. Enda en fra «Thunderball» har kommet seg med på denne lille listen, nemlig det lille munnstykket Bond bruker for å puste under vann.

Fryktelig praktisk, men går det an?

Når du puster så henter du oksygen fra luften på innpust, og produserer karbondioksid som «avfall» på utpust. Hvis du er i et lukket rom uten tilgang på frisk luft (eller puster i en plastpose, for eksempel), så vil du etter hvert bruke opp oksygenet og begynne å puste inn større mengder karbondioksid i stedet.

Da vil det oppstå en tilstand – en forgiftning, i praksis – kjent som hyperkapni. Når blodet tilføres karbondioksid i stedet for oksygen trigges refleksen som gjør at du gisper etter luft. Men om det ikke finnes oksygen der heller … vel, da er du i trøbbel. Uten oksygen til hjernen vil du først miste bevisstheten, deretter livet.

Med andre ord kan du ikke overleve under vann ved å puste inn og ut den luften du har med deg.

rebreather

Men du puster ikke bare ut karbondioksid, heller. Noe av oksygenet lekker ut igjen også. Konseptet med en «rebreather» er å resirkulere den luften du puster ut, og skille oksygenet fra karbondioksidet, slik at den er trygg å puste inn igjen.

Det er en slik dings Bond bruker i «Thunderball», og på nytt i «Die Another Day» (2002). Vi ser dem forresten også i «Star Wars: Episode I – The Phantom Menace». Disse skal i prinsippet gi vår helt noen få minutter med oksygen.

«Rebreathers» (i mangel på noe godt norsk ord) finnes i virkeligheten, men er adskillig større og mer klumpete. De blir brukt, blant annet, til dykking (men skal ikke forveksles med vanlige dykkerflasker).

Noen mini-varianter lik de vi ser på film har blitt forsøkt, blant annet en japansk variant kalt EOBA, som kunne gi noen ekstra trekk med luft til snorklere. Denne ble produsert for noen år siden, men ble tatt av markedet da den ikke solgte som forventet.

På nyåret i år var det en del blest rundt et nytt og mer avansert konsept, kalt Triton. Den er litt større enn Bond-dingsene, og teknisk sett ikke en rebreather, men den skal gjøre den samme nytten. Triton skal nemlig etterligne gjellene på en fisk, og ekstrahere oksygen direkte fra vannet.

Oppfinneren, Jeabyun Yeon, tror denne dingsen i fremtiden kan revolusjonere dykking og gjøre nåtidens dykkerutstyr avleggs, skal vi tro Daily Mail.

Men som de påpeker i videoen under, så er det visse problemer med ideen – for eksempel at det å puste rent oksygen heller ikke er spesielt sunt i lengden, eller kan være direkte farlig.

Bonds munnstykke er altså ikke helt på viddene, men i virkeligheten har vi til gode å oppleve en like funksjonell dings som passer på innerlomma.

Mer om hva som skjer når du er uten oksygen, kan du forresten lese i vår artikkel om hvorvidt du kunne overlevd i rommet uten romdrakt.


Undervannsbilen – «The Spy Who Loved Me» (1977)

Q ble ikke noe mindre kreativ med årene, tvert imot. Innen 1977 var det Roger Moore som stod i skoene til James Bond, og han kunne more seg med noen av agentens villeste leketøy.

Ett av dem, som faktisk ikke er så vanskelig å se for seg i virkeligheten, er undervannsbilen fra «The Spy Who Loved Me».

lotus_undervann

Scenen er klassisk Bond. En biljakt i en Lotus Espirit – med en lekker jente i passasjersetet, selvsagt – ender med en blindvei ut på en brygge. Moore, med sin sedvanlige tørre levering, spør om jenta kan svømme, før bilen stuper ned i vannet.

Flaks at bilen kan gjøres om til en ubåt. Den er til og med utstyrt med et våpensystem som kan skyte raketter fra under vann, og skyte ned helikopteret som jaget dem.

Mennesker har laget ubåter i hundrevis av år (ja, faktisk!), så å kombinere det med en bil er ikke utenfor vår fatteevne. Det har da også blitt gjort i virkeligheten.

Da tenker vi først og fremst på Rinspeed sQuda. Inspirert av «The Spy Who Loved Me» tok det sveitsiske selskapet Rinspeed chassiset fra en Lotus Elise og laget en bil som fungerer både på land og under vann. Bilen var ferdig i 2008.

Det er én vesentlig forskjell fra Bonds bil: Denne er en kabriolet! Skal du bruke den under vann, må du med andre ord ha dykkerutstyr – eller holde pusten. Et litt pussig designvalg? Se den i aksjon:

En vanntett versjon er heller ikke umulig. Faktisk har det populære, britiske bilprogrammet Top Gear laget en, og demonstrert at den fungerer. Det var i forbindelse med et spesialprogram som feiret 50 år med James Bond-biler.

Apropos fartøy som går under vann, les også: Tidenes største ubåt kunne sendt jorda tilbake til steinalderen.


Sammenleggbart jetfly – «Octopussy» (1983)

Dette er nok en av dem som mange husker.

I åpningssekvensen av «Octopussy» er James Bond tatt til fange av soldater på Cuba. Han fraktes i en konvoi på landeveien når hans kvinnelige medhjelper kjører opp på siden av dem og skrur på sjarmen, for å distrahere soldatene.

Bond griper muligheten til å sette soldatene ut av spill, hopper over i jentas bil, og klatrer inn i hestehengeren som henger bakpå. Der – gjemt i rompa på en falsk hest, intet mindre! – har han et sammenleggbart jetfly som han bruker til å stikke av.

octojet

Scenen er kanskje tullete, men det er ikke science fiction. Flyet som brukes i filmen finnes i virkeligheten, og heter Bede BD-5J. Ett av flere hjemmelagde fly laget av Jim Bede.

Flyet har jetmotor og kan gå i nesten 500 km/t. Det holder – ikke overraskende – Guinness-rekorden for minste jetfly. Det er blitt laget titalls av dem, og de er stadig å se på flyshow rundt om i verden.


VR og usynlige biler – «Die Another Day» (2002)

«Die Another Day» er kanskje ikke regnet blant de beste Bond-filmene, men den har mye snadder for de av oss som liker stilige gadgets. Sjekk scenen til Q her, hvor de sniker inn litt mimring til gamle gadgets:

Nå, tolv år etter «Die Another Day», er den teknologien som Bond bruker helt i starten av klippet i ferd med å bli et faktum, som noe for folk flest. Nemlig VR-briller (VR = virtual reality), altså virtuell/kunstig virkelighet.

«Brillene» er selvsagt ikke gjennomsiktige i det hele tatt, men har høyoppløste skjermer som viser dataanimasjoner eller video, og som leser brukerens fysiske bevegelser for å gi illusjonen av at man blir transportert inn i en annen virkelighet.

Flere store aktører, inkludert Sony, Samsung, og Oculus VR (eid av Facebook) er i full sving med å lage VR-briller for massemarkedet. Selv om disse ennå ikke viser på langt nær så troverdige bilder – eller i seg selv er så små og snertne – som dem Bond bruker.

Sony-Project-Morpheus-image-0011

Sonys «Project Morpheus». Foto: Sony

I klippet får vi forresten også et gjensyn med jetpacken som Sean Connery bruker i «Thunderball» (1965) og de dødelige skoene fra «From Russia With Love» (1963). Og er det ikke rester av BD-5-flyet vi ser i bakgrunnen like etter han er ute av VR-simulasjonen?

Men den dingsen i filmen vi er mest interessert i, er selvsagt den som kommer helt på tampen av klippet ovenfor. Nemlig den usynlige Aston Martin Vanquish. Eller rettere sagt Aston Martin Vanish, som de kaller den i filmen.

DAD

Prinsippet er enkelt: Bilen er utstyrt med kameraer som peker i alle retninger, og små skjermer som viser bildene direkte på den andre siden. Slik går bilen så å si i ett med bakgrunnen.

Dette har – selvsagt? – blitt prøvd i virkeligheten. Mercedes har for eksempel laget en «usynlig» bil som et PR-stunt. Den følger samme prinsipp som i Bond, selv om den ikke fullt går i ett med terrenget på samme nivå som agentens Aston.

Dette er altså i prinsippet mulig, men graden av usynlighet som oppnås i filmen er foreløpig et stykke foran det vi kan få til på ordentlig.

 

Har du noen favoritter blant Bonds mange dingser? Eller har du lyst til å lese om flere av dem her på bloggen? Del det med oss i kommentarfeltet!

Og hvis du vil bli minnet på noen av de aller mest finurlige kan du kikke på dette klippet fra YouTube-kanalen WatchMojo:

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.