For ganske nøyaktig to år siden fulgte hele åtte millioner mennesker med live på Youtube, da Felix Baumgartner hoppet fra 39 kilometers høyde og brøt lydmuren på veien ned.

Østerrikeren satte da verdensrekord i fritt fall, og ble hyllet som en folkehelt – godt hjulpet av Red Bulls promomaskineri som hadde sponset hoppet.

Vel, rekorder er til for å slås.

Og rett før helgen sikret den 57 år gamle dataingeniøren Alan Eustace sin plass i Guinness rekordbok. Ved hjelp av en ballong fylt med nærmere en million liter helium ble han løftet 41,1 kilometer opp i lufta.

alaeneu

Foto: Paragon Space Development Corporation

– Det var fantastisk. Du kunne se mørket i rommet og lag av atmosfære jeg aldri hadde opplevd tidligere, sier han til New York Times.

I over to timer steg Eustace til vers. Da han hadde nådd ønsket høyde utløste han en eksplosjon som frigjorde ham fra ballongen. Så startet fallet.

Fire og et halvt minutt i fritt fall, og med en fart på opp til 1322 km/t.  Totalt tok det 15 minutter før han landet, 1,1 mil unna basen i New Mexico der ballongen hadde tatt av fra. Også Eustace brøt lydmuren, og et sonisk smell kunne høres på bakken der resten av teamet fulgte spent med.

– Det var en helt vill tur. Jeg tvilholdt på utstyret, holdt beina samlet og hodet høyt, sier Eustace.

alan2

Foto: Paragon Space Development Corporation

Hoppet var nøye planlagt – faktisk har det tatt over tre år fra planene om rekordforsøket først ble lagt.

Men 57-åringen, som til daglig jobber i Googles toppledelse, ønsket ikke oppmerksomheten som Felix Baumgartner ble møtt med, og avslo tilbud om finansiell støtte fra Google nettopp av frykt for at hoppet skulle bli sett på som et markedsstunt.

– Dette var en gjeng stillfarne ingeniører som gjorde jobben sin, dette var et vitenskapelig eksperiment. Vi har tatt et stort steg mot verdensrommet, sier Jim Hayhurst ved United States Parachute Association, organisasjonen som hadde ansvaret for å observere forsøket.

Mens Felix Baumgartner ble løftet opp i en romkapsel, var det ingen slik involvert i Eustaces eksperiment.

I stedet var det utviklet en utrolig sofistikert romdrakt med et livsoppholdende system som skulle gjøre 57-åringen i stand til å takle temperaturendringer og puste rent oksygen under oppstigningen og fallet.

Foto: Paragon Space Development Corporation

Foto: Paragon Space Development Corporation

Paragon Space Development Corporation har jobbet med i årevis med å utvikle romdrakten, som potensielt åpner for kommersialisering av turer flere titalls kilometer over jordas overflate.

– Dette har åpnet for en rekke muligheter for at mennesker kan få utforske deler av vår stratosfære som tidligere har vært utilgjengelig, sier Grant Anderson i Paragon i en pressemelding.

 

NB: Vi bruker uttrykket «verdensrommet» i tittelen på denne saken, siden de aller fleste medier – blant annet NRK – skrev at Felix Baumgartner hoppet fra verdensrommet i 2012. Men strengt tatt er dette litt unøyaktig. The Guardian skriver at verdensrommet begynner etter cirka 80-100 kilometer, mens 41 kilometer må anses å være stratosfæren.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.