Selv om det kanskje kan virke som om vi nordmenn har en viss spisskompetanse på å snakke om været, så er vi langt fra alene i verden om å gjøre akkurat det. Særlig når vi nå er midt på høsten, og elementene virkelig begynner å sette sitt preg på verden rundt oss.

Men, frykt ikke: Du trenger ikke å stå ute i høstregnet for å få med deg forferdelige meteorologiske forhold!

I kveld viser vi dokumentaren «Verdens verste vær» på National Geographic Channel, og i den anledning setter vi til med en liste over noen av de verste stedene i verden værmessig sett.

Om ikke annet, så er det kanskje en slags trøst?

Våtest: Cherrapunji, India – 26 meter regn i 1860

Duwan_Sing_Syiem_View_Point_Dympep_Cherrapunjee_1046

Foto: PP Yoonus/Wikipedia Commons

Mot fjellene i Nordøst-India ligger landsbyen Cherrapunji, som populært blir kalt det våteste stedet på jorden. I 1860 falt det 26 461 millimeter nedbør her – riktignok over dobbelt så mye som det gjennomsnittlig pleier å være. Det er nok til å fylle to olympiske svømmebasseng hver måned.

Det finnes likevel steder med årlig høyere gjennomsnittsnedbør enn Cherrapunji, som Lopez de Micay i Colombia, med et gjennomsnitt på 12 892 millimeter i året siden 1960. Det er mye vann!

Til sammenlikning har ikke regnbyen Bergen noe å stille opp med i denne sammenhengen. Den norske nedbørsrekorden for ett år blir holdt av regnvåte Brekke i Sogn og Fjordane, som i 1990 fikk 5546 millimeter regn.

Tørrest: Quillagua, Chile

Foto: David Gubler/Wikimedia Commons

Foto: David Gubler/Wikimedia Commons

Fra vått til tørt! De siste 37 årene har Quillaga vært det tørreste stedet på jord, ifølge Guinness World Records. Mellom 1964 og 2001 var det kun registrert 0,5 millimeter nedbør her, totalt.

For å sette det i kontekst: I Norge må det regne tre millimeter for at det i det hele tatt skal bli sett på som en regndag. En vanlig årsak til regnmangel er såkalte regnskygger – høye fjell stanser skyene og fører til at kun tørr luft kommer til.

Den norske rekorden er i Skjåk, hvor gjennomsnittlig nedbør på et år er 278 millimeter – det er mindre enn én gjennomsnittlig måned i Brekke. Det minste noensinne i løpet av ett år er Saltdal i Nordland, som i 1996 kun hadde 118 millimeter.

Kaldest: Omjajkon, Russland – ingen plussgrader registrert noensinne fra november til april

Foto: Maarten Takens/Wikimedia Commons

Foto: Maarten Takens/Wikimedia Commons

Antarktis er i prinsippet det kaldeste stedet på jorden, men om man skal regne steder der det faktisk bor mennesker fast må man andre steder. Ojmjakon, i Sakha nord i Russland, er da kaldest.

Den lille landsbygden har aldri registrert plussgrader mellom 25. oktober og 17. mars, har en rekordlav temperatur på -67,7 grader den 6. februar 1933, og gjennomsnittstemperaturen for januar er under -50 grader. Når noen skal begraves tar det dagevis, fordi permafrosten gjør det nødvendig å tine bakken med brennende kull.

Kulde skulle man tro vi hadde peiling på i Norge også, og Karasjok gjør det ikke så verst her med -51,4 grader i januar 1886. Men på listen over kulderekorder kommer vi likevel et stykke ned.

Største temperaturfall på ett døgn: Browning, USA – en forskjell på 53 grader

temer

I løpet av ett døgn, fra den 23. til 24. januar 1916, forandret temperaturen seg fra nesten komfortable 7 grader til -48 grader. Browning ligger i fylket Glacier [Isbre] i Montana, noe som må sies å være passende.

Årsaken skal ha vært en enorm kaldfront som slo over stedet – og noe lignende skal verken ha skjedd før eller senere.

Heller ikke i Norge er noe i nærheten av dette registrert, men i januar i år endret temperaturen seg med 22,9 grader i Meråker, i løpet av tre døgn – på grunn av det samme fenomenet, en kaldfront over Trøndelag.

Varmest i skyggen: Death Valley, USA – varmt nok til å steke egg uten stekeplate!

death

Vi avslutter med litt sol og varme – men neppe av den behagelige sorten. Den 10. juli 1913 ble det registrert 56,7 grader i skyggen. Nasjonalparken Death Valley er kjent som et veldig varmt sted, og lignende temperaturer har skjedd flere ganger.

Dette har vist seg å være et problem for parkvesenet i området, som har måttet gå ut med advarsler hvor de ber folk om å ikke klekke egg på bakken. Etter en video som parken selv la ut (i bunnen av saken) hadde nemlig tilreisende sølt egg og eggeskall flere steder i parken.

Her til lands er vi ikke i nærheten av denne heten, og rekorden for varmeste målte temperatur har stått i 44 år! Nesbyen målte 35,6 grader i 1970.

«Verdens verste vær» vises torsdag 23. oktober klokken 21.00, på National Geographic Channel.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.