Svevebrett – hoverboards – har vel stått øverst på lista over ønskede framtidsoppfinnelser, sånn rett under vaksine mot alle former for kreft og teleporteringsteknologi.

Drømmen om et svevende skateboard oppstod etter «Tilbake til fremtiden 2» (1985), og tidligere har vi skrevet om alle oppfinnelsene filmen hevdet kom til å være dagligdagse i 2015 (som er året Marty McFly og Doc Brown drar til i filmen).

I saken vår nevnte vi at svevende skateboards kanskje ikke var så langt unna, og nå ser det ut til at vi fikk rett. Selskapet Arx Pax har nemlig laget en prototype som ser ut til å fungere!

Brettet tåler opptil 135 kilo, men enn så lenge kan du ikke bruke det til å reise til butikken eller som substitutt for buss. Det er nemlig basert på magnetteknolgi, og du trenger derfor en kobber- eller aluminiumsoverflate å skate på.

– For omtrent to år siden begynte vi å utforske magnetfeltarkitektur [MFA] og sveveteknologi som en bedre måte å flytte folk og materialer på, sier grunnlegger Greg Henderson til The Guardian.

Det var altså ikke hoverboards som var fokus for selskapet, men snarere å gjøre lagerarbeid og forflytning av tunge gjenstander lettere.

Svevebrett er bare en heldig bieffekt – og definitivt et PR-stunt.

– Gjennom forskningen vår oppdaget vi en måte å videreføre elektromagnetisk teknologi som er mer effektiv enn noensinne. Det betyr at vår patenterte teknologi kan tillate plattformer å sveve med frakt som i prinsippet har hvilken som helst vekt eller størrelse.

Etter «Tilbake til fremtiden»-filmene var det mange rykter om at svevebrettene var virkelige, men skjult for leketøysindustrien fordi de mente det var sannsynlig at folk ville skade seg.

meme

Dette ble også hjulpet av at regissør Robert Zemeckis ble lei av spørsmålene om hvordan spesialeffektene på brettene fungerte – og begynte å late som de var ekte.

– Vi fikk tak i noen av disse svevebrettene etter at leketøysselskap ble forbudt å produsere flere, sier Zemeckis i bakommaterialet til filmen, som blant annet viser stuntmenn som øver på teknologien, tilsynelatende uten spesialeffekter.

Dette ble verken første eller siste gang folk har latt som brettene var ekte. Senest i mars forsøkte humoristene i Funny or Die å lure internett, i en video for HUVR-brettet – hjulpet av blant andre Christopher «Doc Brown» Lloyd og skateboardkongen Tony Hawk.

Andre forsøk har også blitt gjort. I det virkelige liv har Jamie Hyneman i «Mythbusters» laget en versjon av en kraftig løvblåser og en planke – i prinsippet et lite kraftig luftputefartøy. I fiksjonen brukte nylig nerdene i «The Big Bang Theory» en episode på å forsøke å lage noe lignende etter å ha sett «Tilbake til fremtiden 2».

Hendo-brettene er derimot «the real thing».Selv med mange begrensninger – som at det er fryktelig vanskelig å styre i retningen du ønsker – er det mulig å sveve rundt tre centimeter over bakken.

– Vi innrømmer at planene er store, og drømmene større, fordi vi utvikler noe som åpenbart er revolusjonerende, skriver Arx Pax på litt pompøst vis.

Men om du ikke stoler på dem, stol på Tony Hawk som også har prøvd brettet:

For å skaffe midler til å utvikle teknologien videre, har Arx Pax startet et Kickstarter-prosjekt. Alle som ga prosjektet 10 000 dollar eller mer skulle få et svevebrett – men disse er allerede revet bort.

Fremdeles er det dog mulig å donere rundt 2000 dollar, og da får man Whitebox – en miniversjon av teknologien i brettet, som kan styres av en mobiltelefon. Da kan du i prinsippet lage ditt eget svevebrett.

– Vi gjorde Whitebox så enkel og rimelig som mulig for å få teknologien i så mange hender som mulig, skriver selskapet på Kickstarter-siden sin.

Inspirert av «Star Wars» viser de blant annet leketøysromskip fra filmene med motoren koblet til. Målet med utviklersettet er å lage et økosystem der utviklere, oppfinnere og gründere kan bruke teknologien til mer enn det de rekker over selv.

– Det er fremdeles tidlig, men vi er kjempespent fordi vi har bevist entydig at noe som av mange var regnet som umulig, faktisk er mulig, sier de til The Guardian.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.