Vi er i fremtiden nå, men er det ikke en skuffende mangel på laserpistoler?

OK, så er ikke akkurat laservåpen målet for denne studien fra universitetet i Twente (selv om det unektelig vekker visse assosiasjoner hos oss). Forskerne i Nederland har derimot sett på laserstrålers effekt på blekkdråper.

Sånt blir det sikkert nyttig forskning av, men også fantastiske bilder – særlig når de er så elskverdige at de filmer det i 20 000 bilder per sekund og legger ut på Youtube.

Strålen treffer dråpen, og får vannet til å fordampe enormt raskt. Reaksjonen er ulik ut fra hvor laserstrålens fokuspunkt treffer og hvor kraftig strålen er – fra å blåse dråpen vekk til dannelsen av plasma.

Først og fremst ser dette bare veldig kult ut, men det kan også brukes til noe nyttig. Studier av hvordan blekk reagerer på laserstråler kan nemlig brukes til utformingen av mikrobrikker.

I nanolitografimaskiner blir laserstråler blant annet brukt for å tegne mikroskopiske mønster på halvlederplater – og flere eksperimenter med dette kan hjelpe til å gjøre dem enda mindre og mer funksjonelle.

– Detaljert forståelse av denne prosessen er nøkkelkunnskap for å utvikle det siste innen litografimaskiner, skriver universitetet på sin Youtube-side.

Vi er med andre ord fremdeles et stykke unna dødsstrålene vi kjenner fra sci-fi, men inntil videre kan vi se denne kule videoen om og om igjen.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.