For en liten stund siden skrev vi om at robotdraktene endelig er på vei. En blanding av maskin og klesdrakt, som kan forbedre eller optimalisere bærerens bevegelser. «Soft Exosuit»-drakta vi skrev om tidligere ser litt ut som noe seletøy du ville hatt med på treningssenteret, og hjelper primært til med ekstra styrke og bæreevne.

Det er vel og bra, men hvor er de ordentlige superkreftene vi forbinder med slike drakter på film? Hva med jetmotorer og raketter?

Faktisk så er det flere vitenskapsfolk og maskiningeniører som virkelig henter inspirasjon fra Hollywood for å utvikle drakter med superkrefter, myntet mot fremtidens soldater. I ett prosjekt har de til og med hyret inn folka som lagde draktene i «Iron Man»-filmene!

Så hva kan vi vente oss i fremtiden?

NB: Artikkelen er del av en ukentlig serie der vi ser på populærkultur og vitenskap. Følg med her på bloggen for å få svarene på om vi virkelig lever i «The Matrix», om man kan overleve «naken» i verdensrommet, eller om det går an å bli fryst ned for å sove gjennom tiden.

ironman

Et svært spennende prosjekt er det amerikanske militærets TALOS-initiativ.

Talos er et navn fra gresk mytologi, der dette var en kjempe laget av bronse, som var en beskytter for Kreta. I dette tilfellet er det også et akronym, som står for Tactical Assault Light Operator Suit.

I sommer ble det kjent at noen av effektmakerne fra Hollywood skal hjelpe det amerikanske militæret med å lage denne «Iron Man»-lignende drakta, som mer eller mindre skal gi superkrefter til soldatene.

Nærmere bestemt er det Legacy Effects – selskapet som har laget modeller og spesialeffekter for «Iron Man», «Pacific Rim», «Real Steel» og flere andre filmer – som skal bidra med å designe og lage 3D-printede prototyper av drakta. Det rapporterte blant andre The Verge.

Legacy Effects ble stiftet i 2008 som fortsettelsen av Stan Winston Studio, spesialeffekt-ekspertene som fikk oppdraget for den første «Iron Man»-filmen. Her kan du se hvordan de laget drakta:


TALOS er ikke helt på høyde med Tony Starks modell. De sikter likevel ikke lavt: Drakta skal bli skuddsikker, ha våpen og gi supermuskler, i tillegg til å ha en innebygget datamaskin som bidrar til lynkjappe reaksjonsevner og kan overvåke vitale organer. For å nevne noe.

Det er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke selskaper og spesialister, på oppdrag av USAs «Special Operations Command» (SOCOM), en gren av det amerikanske forsvarsdepartementet. I sommer oppfordret SOCOM mekaniske ingeniører, vitenskapsfolk, forskere, designere og teknikere til å delta i et program for å utvikle en prototype.

Ifølge National Defence Magazine og Military.com skal det allerede før dette ha vært 56 selskaper, 16 offisielle byråer, 13 universiteter og ti laboratorier involvert i prosjektet. Likevel har de etter sigende «bare» et budsjett på 20 millioner dollar i året frem til 2018, som én ekspert mener «knapt nok holder til å utvikle en blyant».

I 2018 håper man likevel å ha en prototype.

Du kan se en animasjon av TALOS i videoen ovenfor. Det ligner kanskje mer på Master Chief fra «Halo»-spillene (bildet under) enn på «Iron Man».

I science fiction er det i alle tilfeller et utall varianter å velge mellom, inkludert de menneskelignende krigsmaskinene i filmer som «Avatar» og «The Matrix». Eller, for de spillinteresserte, i «Titanfall» og «Mass Effect».

masterchief

Disse kommer først og fremst i to varianter: Eksoskjeletter og mech(a).

Prefikset ekso- kommer fra gresk, exo, og betyr utenfor eller ytre. Ordet eksoskjelett er lånt fra biologien, der det brukes om dyr som har skjelettet på utsiden av kroppen. Det gjelder for eksempel gresshopper, kakerlakker og krabber.

Science fiction-varianten er egentlig mer en bærbar robot enn det er et «skjelett». Det er i så fall et utvendig, ekstra skjelett med mekaniske muskler. Disse har til felles, enten de ligner på Iron Man eller draktene i «Edge of Tomorrow», at de er en forlengelse av kroppen din – noe du har på deg.

TALOS er et eksempel på et slikt eksoskjelett.

Mecha vil til forskjell være større, og minne mer om kjøretøy – noe du sitter inne i. Alt fra de vandrende AT-AT-kolossene i «Star Wars», til den japanske figuren Gundam, til de humanoide krigsmaskinene i «Avatar» og «Titanfall».

Ordet stammer fra «mechanical», via japansk, der det brukes om en egen filmsjanger om menneskestyrte roboter.

Det kanskje ferskeste, og attpåtil et godt eksempel på bruk av eksoskjelletter på film er Tom Cruise-filmen «Edge of Tomorrow» (toppbildet, og traileren over). Filmen ble sluppet på DVD og blu-ray denne uka.

Her har menneskene utstyrt seg med slike kampdrakter for å ha noe å stille opp med mot de overlegne romvesenene som har invadert jorda. Det er et litt hårete premiss, som skremte vekk noe av publikum, for dette ble ikke kinosuksessen de hadde håpet på. Men kritikkene har vært gode – Aftenposten kalte det «sommerens beste actionfilm».

Draktene i filmen ble laget på ekte, og brukt av skuespillerne under opptak. De er riktignok bare «til pynt», og ikke operative. Pierre Bohanna, som designet dem, forteller i videoen under at de laget omkring 100 eksemplarer, hver med 350 til 400 distinkte deler.

For at det skulle være praktisk for skuespillerne, og samtidig se naturlig og kult ut, handlet det om å minimere vekten og maksimere bevegeligheten.

Drakta de tester i filmklippet, som ble brukt av Tom Cruise, veier 45 kilo. Den bærer riktignok sin egen vekt når en står stille, men har ingen motorer til å avlaste ved bevegelse.

For å se så kul ut som han gjorde, trente Cruise med drakten hver dag i 8-9 uker før opptak, ifølge Bohanna. Alle skuespillerne ble nok rimelig bøffe mot slutten.

TALOS er ikke eneste prosjekt i utvikling for det amerikanske forsvaret. Et variant som minner litt mer om «Edge of Tomorrow»-drakta, er kalt XOS 2. Den er laget av selskapet Raytheon, og er en av draktene som er tilknyttet USAs Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Altså de samme som sponser Soft Exoskeleton-drakta vi har skrevet om tidligere.

Sjekk denne videoen, der XOS 2 blir prøvd ut av Clark Gregg, kjent som agent Phil Coulson i Marvel-universet:

En annen DARPA-prototype heter Human Universal Load Carrier (HULC). Denne er utviklet av Ekso Bionics og produsert av Lockheed Martin.

HULC-drakten har tilsvarende bevegelige ledd som et menneske, og den følger kroppens bevegelser. Batteridrevne motorer i kne- og hofteleddene assisterer med bevegelser og løft, og skjelettet er laget for å bære både sin egen vekt og en hel del ekstra.


Ingen av disse er operative ennå, og det er en rekke utfordringer som gjenstår. Mye av Talos-teknologien er fortsatt science fiction, og en må løse en del praktiske problemer, ikke minst energitilførsel.

Men innen noen år kan det være at man ikke må på kino for å se denne typen innretninger i aksjon.

«Edge of Tomorrow» er ute på DVD og blu-ray fra 13. oktober.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.