Hashishiyyin er ordet som i middelalderen ble brukt nedlatende om en gren av den islamske, sjiittiske ismaelittersekten. Det betyr hasjisj-brukere, direkte oversatt.

Enten de oppførte seg som gale, eller faktisk var berusede på substansen, er ikke godt å vite. Men disse følgerne av Hassan-i Sabbah (f. 1050-tallet, død 1124) fikk uansett et olmt rykte på seg.

Forfulgt av sunnittene, og med kaos i regionen som følge av de kristne korstogene, tok ordenen kontroll over flere festningsanlegg i Syria og Iran. I en maktkamp med religiøse og politiske motstandere som de ikke kunne vinne militært, spesialiserte de seg heller på å snikmyrde sine fienders ledere.

Hashishiyyin (også stavet hasjasjun el. hashashin) ble til assassin, ordet for snikmorder på engelsk og latinske språk. Og deres orden ble inspirasjonen for spillserien «Assassin’s Creed». Som jo starter nettopp der i Midtøsten, i korsfarernes tid.

NB: Her på National Geographic-bloggen skriver vi hver uke om populærkultur og historie. Nå som spillhøsten er i full gang, så dykker vi ned i historien bak en av vår tids mest populære spillserier – «Assassin’s Creed».

I traileren til det første «Assassin’s Creed» fra 2007 (klippet ovenfor) får vi se vår helt Altaïr Ibn-La’Ahad drepe tre tempelriddere midt på torget, der folket har samlet seg for å se en henging. Merk at ofrene allerede er hengt – Altaïr er ikke der for å redde dem, men for å sende et budskap.

Nettopp dette er hva som ga de historiske «assassinene» sitt rykte.

Både korsfarerne og andre muslimer brukte snikmordere, men på høylys dag, ment for at så mange som mulig skal se det. De var ikke rustet til krig i stor skala, og brukte derfor slike taktikker for å spre frykt og oppnå innflytelse.

De gjorde i alle fall inntrykk på korsfarerne. Som det heter i Store norske leksikon sin oppføring: «De ville og grunnløse rykter disse (korsfarerne, red.anm.) kunne bringe om den morderiske «assasiner-ordenen», gav grobunn for en omfattende og seiglivet legendedannelse».

En legende som vedvarte frem til 2000-tallet, altså – til Ubisoft og deres spillserie.

ac-2007

Samtidig som «Assassin’s Creed» tar seg mange kreative friheter, så har serien røtter i grundige historiske undersøkelser. Selve brorskapet av snikmordere – som i senere spill blir med til den europeiske renessansen, den amerikanske revolusjonen, og sjørøverne i det karibiske hav – er altså i seg selv grunnet i historien.

Det var en hierarkisk orden, opprinnelig styrt av Hassan-i Sabbah fra en festning på en fjelltopp i Alamut, i dagens Iran. Alamut betyr «Ørneredet».

Apropos: Les også vår historie om Hitlers ørnerede, det mytiske slottet i alpene som har fått legendestatus i populærkulturen. Populært navn for en høyborg på fjellet, det.

Spillet finner sted i år 1191, mange år etter Hassan-i Shabbahs død. Vi er heller ikke på Alamut; brorskapet i spillet har base på festningen Masyaf i Syria – også denne historisk, og den gang under ledelse av Rashid ad-Din Sinan. Han var kjent som «den gamle mannen på fjellet».

Sinan er inspirasjonen bak Al Mualim, lederen av brorskapet og en av de mest sentrale figurene i første spill.

Hovedpersonen Altaïr får i oppdrag å snikmyrde ni mål, sentrale personer fra brorskapets erkefiende: tempelridderordenen. Flere av disse var historiske personer, selv om assasiner-brorskapet neppe hadde noe å gjøre med deres endelikt i virkeligheten.

Blant dem finner vi blant andre flere figurer som historisk sett stod nære Rikard Løvehjerte, kongen av England.

Robert de Sablé, for eksempel, fremstilles i spillet som en trofast venn av Rikard og en leder i tempelridderordenen, som i hemmelighet planlegger å forråde kongen – og mer eller mindre ta over verden.

I virkeligheten var han på dette tidspunktet en eldre mann, som døde av naturlige årsaker et par år etter spillet finner sted. Han kom utenfra tempelridderordenen og klatret raskt i hierarkiet for å bli deres leder i 1191, og korsfarerne nøt militær suksess under hans ledelse.

Komplottet finnes kun i spillets fiksjon – som er ispedd elementer av fantasy og science fiction – og har ingenting med virkeligheten å gjøre. Som med flere av spillets «ofre», benytter spillutviklerne seg av hull i de historiske beretningene, som de fyller inn med sin egen fantasi.

Det skal sies at det virker som de har gjort en innsats i å ikke fremstille de to stridende partene som enten gode eller onde. Mye får være opp til spilleren å avgjøre selv. Begge parter drev «hellig krig»: Jihad for assasinene, korstog for tempelridderne.

ac-2007-2

I 2009, to år etter første spill, tok «Assassin’s Creed II» både assasinene og tempelridderne ut av sin historiske kontekst. De fremstilles som manifestasjoner av to rivaliserende verdenssyn, som har knivet med hverandre kanskje siden tidenes morgen.

Dette ble det første spillet i en trilogi satt til renessansen i Italia (og senere også Konstantinopel i Tyrkia), som inkluderte «Assassin’s Creed: Brotherhood» (2010) og «Assassin’s Creed: Revelations» (2011).

I snikmordernes brorskap finner vi her historiske skikkelser som Niccolò Machiavelli, mens en ledende skikkelse blant tempelridderne – passende nok – er den korrupte pave Alexander VI, opprinnelig kalt Rodrigo Borgia.

Disse innflytelsesrike figurene vil vi komme tilbake til ved en senere anledning.

 

I høst tar serien oss til den franske revolusjonen, med «Assassin’s Creed: Unity». Spillet er ute 13.november til PlayStation 4, Xbox One og pc.

Interessert i mer stoff om «Assassin’s Creed» eller andre spill – og historisk fakta? La oss få høre om det i kommentarfeltet.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.

3 tanker om "Visste du at «assassin» betyr hasjrøyker? Her er historien om det virkelige «Assassin’s Creed»"

  1. In 1122 the Mustalian dynasty Fatimid caliph al-Amir referred to the Nizaris as the hashishiyya «without any explanation» and «without actually accusing them of using hashish, a product of hemp».[3] The term hashishiyya or hashishi as used by Muslim sources is used metaphorically in its abusive sense (i.e. «social outcasts», «low-class rabble», etc.), while the literal interpretation of this term in referring to the Nizaris (as hashish consuming intoxicated assassins) is rooted in the fantasies of medieval Westerners.[4]

  2. som gamer syntes jeg dette var forfriskende vinkel og intressant lærdom.
    Ser frem ttil (forhhåpentligvis) flere slike.

Kommentarfeltet er stengt