Om man skal ta bøker, filmer og tv-serier fra den Ville Vesten som fakta, skulle man tro at pistoldueller nærmest var noe dagligdags på denne tida – noe man gjorde innimellom lunsj og middag sånn på det jevne.

«The Good, the Bad and the Ugly», «High Noon», «The Quick and the Dead», og til og med Morgan Kane har forespeilet oss at dueller var en livsfarlig, men ganske ordinær foreteelse i det tidlige USA mot slutten av 1800-tallet.

Historien sier derimot noe litt annet.

Ikke at folk ikke skjøt hverandre, den «Ville» delen av Vesten er ikke helt ufortjent, men duellen slik vi kjenner den – to «gunslingers», én gate, formalisert til å trekke samtidig – er å regne som å ha sitt opphav i én hendelse, med selveste Wild Bill Hickok.

wild

Den 21. juli 1865 stod Hickok og Davis Tutt drøyt 75 meter fra hverandre i Springfield, Missouri. De lokale beboerene hadde trukket bort fra sentrumsplassen idet Hickok kom gående fra sør, stilte seg et stykke unna Tuttle og sa:

– Dave, her er jeg! Nå kan du komme bort hit med den klokka.

«Klokka» var Bills gullklokke. Den var blitt selve symbolet på konflikten mellom de to kamphanene, som egentlig hadde vært venner en gang. Kranglingen begynte med dameproblemer, og ifølge legenden skal Hickok også fått et barn utenfor ekteskap med Tutts søster.

I et kortspill på Lyon House Hotel noen dager før duellen hadde Tutt tapt stort til Hickok, som skal ha fått med seg over 200 dollar – nesten 20 000 kroner i dagens valuta.

Tutt nektet å betale, og minnet Hickok på gjeld han hadde fra et tidligere kortspill og en hestehandel. Det hele endte med at Davis Tutt tok en gullklokke fra Hickok som pant.

Sistnevnte ønsket den tilbake, men turte ikke å gå til fysisk konfrontasjon på Lyon House Hotel – et sted der Tutt hadde mange venner.

Det manglende uret var dårlig nytt for Bill Hickok på flere måter enn at han ikke kunne se hva klokka var. Gambling skal ha vært hans fremste inntektskilde på denne tiden, og at noen gikk rundt med hans eiendeler som pant gav ham et dårlig rykte blant spillhusene.

«Gunslinger» – våpenslynger – er et ord som gjerne blir brukt om denne tidens pistolmenn, men det dukket faktisk ikke opp før i 1920, i westernfilmen «Drag Harlan». På denne tiden ble de heller kalt «gunfighter», «shootist» eller «badman».

Bat Masterson, en legendarisk person i det gamle Vesten og som Morgan Kane-forfatter Kjell Hallbing lånte pseudonym-etternavnet til Louis Masterson fra, var derimot mer for å kalle det «mankiller» – bare for å drive gjennom poenget.

Den formelle duellen slik vi kjenner den fra fortellingene er nok av de sjeldne, suksessraten var nok bedre om du satset på å skyte målet ditt bakfra – slik mange «gunslingers» ble tatt av dage.

Det er ingenting som tyder på at velkjente pistolmenn møtte hverandre i slike dueller heller, om de var beryktede var det like sannsynlig at de unngikk hverandre.

Tilbake i Springville den 21. juli var stemningen spent. De to forsøkte  tidligere på dagen å gjøre opp fred, noe som resulterte i at de gikk hver sin vei. Men begge kom tilbake senere på dagen, like før klokken seks. Med rundt 75 meter mellom seg hadde begge stilt seg opp for å skyte.

Begge skjøt visst omtrent samtidig – i rettssaken som fulgte sa de fire som innrømmet å ha sett på selve duellen at de neimen ikke var sikre på om begge fikk fyrt av et skudd. Tutt bommet iallfall, mens Hickok plasserte et skudd i ribbeina til motstanderen.

– Gutter, jeg er drept, skal ha vært Tutts siste ord idet han falt til siden.

Hickok ble forresten frikjent fra mordtiltalen under den såkalte «mutual combat»-lovgivningen – ettersom de begge var klar over at skytingen kom til å skje, og Tutt var den som startet kranglingen ved å ta klokken.

En reporter fra Harpers Magazine intervjuet senere Hickok om hendelsen, noe som førte til at han gikk fra å være en ganske så ukjent figur til å bli en slags folkehelt i USA.

Flere av mytene om ham oppstod i denne artikkelen, blant annet at han skal ha drept hundrevis av mennesker.

Tallet var nok betydelig overdrevet: Noen kilder sier at det på dette tidspunktet var bekreftet å være fem, andre sier under 20. De fleste drapene ble foretatt under den amerikanske borgerkrigen der han tjenestegjorde i nordstatshæren inntil han ble sparket ut av en ukjent grunn allerede i 1862.

Hans «gode» rykte skal også ha vært grunnen til at han ble ansatt som sheriff i Hays City i Kansas noen år senere. I løpet av ett år drepte han flere mennesker, noe som førte til at han ikke ble gjenvalgt neste gang.

Det er ingen tvil om at den Ville Vesten slik vi kjenner den fra fortellinger er overdrevne, men som historiker Richard O’ Connor skrev i sin bok om Hickok:

– Ingenting beskriver tidene bedre. Det å dingle med en klokke som ble holdt for pokergjeld regnet som en såpass provokasjon at man hadde lov til å ty til skytevåpen.

Til slutt ble Hickok drept nettopp på grunn av poker. I 1867, i den lille byen Deadwood, skjøt en misfornøyd gambler ham i ryggen over bordet der han satt med to par – i ess og åttere. Å sitte med disse fire kortene i poker har senere blitt kalt «død manns hånd».

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.