Søndag klokken 20.00 begynner en helt ny serie på National Geographic Channel, kalt «Besatt av detaljene», som vi gleder oss veldig til å vise dere.

Programleder er komiker og tegneserieskaper David Rees, som lærer deg tilsynelatende enkle ting: Hvordan du skal knytte skolissene dine, hvordan du åpner en dør, dreper fluer og klatrer i trær.

Også har han viet en hel episode til papirfly!

Rees tar kanskje for seg enkle temaer, men han henter inn fantastiske folk til å snakke om dem – forskere, akademikere og eksperter.

Bakgrunnshistorien til Rees er veldig artig. Etter å ha forsøkt seg noen år som tegneserieskaper (han lagde blant annet stripen «Get Your War On» for Rolling Stone), fikk han en tryggere jobb i United States Census Bureau, en slags amerikansk variant av Statistisk sentralbyrå.

Første dagen på jobb ble han lært opp i å spisse blyanter.

– Det var veldig gøy – merkelig og nostalgisk og surrealistisk. Jeg tenkte, «hm, lurer på om jeg kan få betalt for å spisse blyanter», fortalte Rees til The New Yorker i sommer.

Som tenkt, så gjort. Han sluttet i jobben, og begynte med blyantspissing på heltid. Han tok imot oppdrag, og spisset folks blyanter for 15 dollar (da fikk du også med deg et autensitetsertifikat som beviste at nettopp han hadde utført jobben).

Folk så den absurde humoren ved det hele, og Rees tok det hele et skritt videre: Han begynte å gjøre research på blyantspissingens historie og skrev boken «How to Sharpen Pencils: A Practical & Theoretical Treatise on the Artisanal Craft of Pencil Sharpening for Writers, Artists, Contractors, Flange Turners, Anglesmiths, & Civil Servants», en blanding av satire, instruksjoner og genuin forkjærlighet for blyanter.

En tv-produsentkompis oppfordret Rees til å gjøre et helt program av dette arbeidet, bare med enda flere temaer.

– Alt man tror man ikke kan lære noe om, alt som er uglamorøst, det er det vi skal lage tv om. Veldig fort tar det av og begynner å handle om vitenskap og antropologi og estetikk, sier han.

– Det handler om å feire alt vi tar for gitt. Altså, en iPad er strålende, kjendiser er topp, men du: Ingenting kan slå en pen isbit.

Eller en ordentlig solid skolisse:

Eller et perfekt hull i bakken:

Det handler altså om å gjøre det enkle komplisert, med andre ord det diametralt motsatte av hva vitenskapserier på tv vanligvis gjør.

Og kritikerne var begeistret da serien ble vist i USA i sommer, blant annet skrev Vice at Rees er «sjokkerende morsom».

Det håper vi at du også vil mene. «Besatt av detaljene» starter opp førstkommende søndag kl. 20.00.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.