Nå som vi har fått lov til å kjøre Segway i Norge… Er trafikkmyndighetene også klare for en énhjulet motorsykkel?

La oss gå litt tilbake i tid: I 2007 satt ingeniøren Chris Hoffman hjemme med sin da 13 år gamle datter, som spilte dataspill (dette, muligens?). Da hun fikk se en motorsykkel med ett hjul i spillet ble hun oppspilt, og spurte: «Pappa, kan en sånn fungere i virkeligheten også?».

Pappa Chris visste sannelig ikke helt, men bestemte seg for å teste det ut. Det ble til slutt et ordentlig livsprosjekt – denne skulle han lage.

Og nå, etter mye svette, tårer og hardt arbeid, er den omsider her – den futuristiske eldrevne etthjulssykkelen RYNO!

Doningen kan kjøre opp til 16 km/t, og koster snaut 34 000 kroner. Funksjonaliteten er omtrent som en Segway, men ser ikke fullt så corny ut (?).

Meningen er såklart ikke at du skal ta denne ut på store veier – den er først og fremst et framkomstmiddel over mindre avstander. Produsenten skryter av gratis parkering, og at du til og med kan kjøre den inn i heiser (dog lurer vi litt på hva de andre heispassasjerene vil mene om akkurat den saken).

Her er noen tekniske spesifikasjoner:

dyno

Den fungerer visstnok som en Segway ved at man akselererer ved å lene seg framover og bremser når man lener seg bakover.

RYNO-en skal visstnok heller ikke være spesielt vanskelig å kjøre (i motsetning til en etthjulssykkel), da den har innebygget balanseteknologi som gjør at den justerer seg om du lener deg for langt den ene eller den andre veien.

Den veier 57 kilo, og de oppladbare batteriene holder i cirka 16 kilometer etter at du har ladet dem i seks timer.

ryno45

Doningen kom for øvrig på markedet i april, og foreløpig tyder alt på at dette blir et nisjeprodukt produsert fra Hoffmans verksted i Portland. Han håper dog at prisen – noe billigere enn en Segway – kan gi ham en fordel.

Prisen har han ifølge New York Times holdt nede ved å kjøpe billige deler – blant annet er hjulbeskytteren laget av et selskap som normalt produserer gryter og kjeler, og han har også brukt 3D-printer i produksjonen.

Men det er også noen ubesvarte spørsmål som kan by på snubletråder en gang i framtida – ikke minst hva lovgiverne vil mene om kjøretøyet hvis det får et gjennombrudd.

Det spørs vel også hva fotgjengerne vil si hvis disse begynner å poppe opp på fortau i de store og trange byer.

Her kan du se en minidokumentar laget av RYNO selv:

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.