Tidsreisefilmen «Tilbake til Fremtiden 2» foregikk i år 2015 og lovte oss at vi ville ha både svevebiler, selvknytende sko og automatiske søppelkasser.

2015 er mest kjent som året som vil komme etter år 2014. År 2014 er nå, og det blir mindre og mindre igjen av det.

Nærmer vi oss en teknologisk skuffelse av dimensjoner, eller har virkeligheten levert det Hollywood lovte?

Vel. Nå får man i det minste selvknytende sko!

Firmaet HalloweenCostumes.com har nemlig fått produsert sko med samme smått usjarmerende design (de er til og med offisielle) og innebygde lys.

Og en USB-port. For å lade opp skoene når lysene endelig slutter.

shoes

Men det fantes andre drømmer i «Tilbake til Fremtiden 2». Svevende skateboard, for eksempel.

En umulighet, sier du kanskje? Men nei! Se bare når firmaet Zapata Racing viser frem sitt Hoverboard by ZR her:

Vent. Det var visst bare et lite surfebrett tilkobla en vannslange som lar surfere hoppe opp og ned i vannet. Beklager.

I det minste sier astrofysikeren David Brin at svevebrett ikke er umulig en gang i framtida, bare veldig vanskelig.

Ifølge Brin er den mest sannsynlige veien frem til svevebrettet at man benytter seg av elektromagnetiske felter i spesialbygde parker som kan holde brettet i lufta.

Med andre ord: Her er det kommunen og byplanleggerne som sinker oss.

Apropos svevende farkoster er det én «Tilbake til Fremtiden 2»-oppfinnelse vi definitivt ikke kommer utenom:

Flyvebilen.

Nå har vi forsåvidt dokumentert dens skjebne her på bloggen tidligere denne uka da vi skrev om flyvesykkelen XploreAir X1, som foreløpig er så nært du kommer.

Men okei, du kan også bla opp noen millioner for denne knotete doningen, Pal-V One. Om du må.

I 2014 har vi altså fartøy som både kan ferdes på landeveien og i lufta, men det er fortsatt lenge igjen før de er nærheten av å se like kule ut som flyvebilen til Marty og Doc.

Og da er jo liksom litt av vitsen borte.

For dem som hadde håpa at framtida skulle være like staselig som den var for Marty og Doc er det ikke så rart om det er litt skuffelse og sorg inne i bildet nå om dagen. Har ingenting blitt som det skulle bli?

Joda. Tørk dine tårevåte øyne. Det har vært framskritt også. 3D-animerte haier, for eksempel.

Sånn ser det ut når Marty møter en 3D-hai i «Jaws 19»:

Og sånn ser 3D-haier ut nå:

Imponerende!

… du var kanskje mer opptatt av det at haien hopper ut av lerretet? Okei, hologramteknologi begynner faktisk å funke sånn halvgreit, det også.

Her er 2Pac på Coachella for et par år siden, tilbake fra de døde:

Og utvida virkelighet, eller augmented reality, er da ikke så verst det heller:

Noen ting fungerer faktisk også bedre i 2014 enn i filmen. Ta klær som tørker av seg selv, som jakka til Marty her:

Ved hjelp av nanoteknologi kan man i dag sørge for å ikke bli våt i utgangspunktet. For eksempel ved å spraye litt Ultra-Ever Dry (har de ikke en merkelig oppdeling av navnet på det produktet? Burde det ikke være Ultra EverDry eller noe sånt?) på det man måtte ha av klær.

Kommunikasjonsteknologi er en annen ting filmen forsøkte å spå. Enkelte fikk kanskje skikkelig lyst til å skaffe seg telefonbriller etter å ha sett denne scena:

Ok. Ingen får lyst på telefonbriller etter den scena. Men de er på vei likevel, og om kommunikasjonen og det varme menneskelige fellesskapet i kjernefamiliemiddagen ikke allerede var fortapt på grunn av mobiltelefonen, kan vi nå vinke adjø så fort Google Glass når massemarkedet om ikke alt for lenge.

Gøyalt nok var «Tilbake til Fremtiden 2» også framsynt når det kom til å dumme seg ut online (merk forøvrig at Marty kan se interesser, alder og yrke på dem han snakker med som om det skulle være en proto-Facebook) og miste jobben:

Men… Oppsigelse via fax? Vi har da kommet lenger enn som så:

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.