Ute etter å imponere noen i helgen? Spalten «vorspielhistorie» gir deg mer eller mindre nyttig triviakunnskap med høy underholdningsverdi. Les den jevnlig, og du vil garantert  bli midtpunktet på ethvert vorspiel. God helg!

Katter er søte, og mange katteeiere vil også hevde at den firbeinte krabaten både har mye personlighet og en viss form for intelligens.

Men duger katter også som spionverktøy?

Ja, mente amerikanerne. Eller, de forsøkte i hvert fall.

Vi skal tilbake til 60-tallet, og våpenkappløpet mellom USA og Sovjet hadde ført til et enormt behov for overvåkning av motparten – enten det var Cuba, Kreml eller Washington. Det førte til en del oppfinnsomme eksperimenter.

Et av de merkeligste forsøkene var CIAs «Project Acoustic Kitty».

Med dagens teknologi ville det vært en smal sak å feste en liten mikrofon til et kattehalsbånd, men på 60­-tallet var ikke mikrofoner, antenner og annet opptaksutstyr fullt så håndterlig.

Da måtte man gå mer drastisk til verks:

– De åpnet katten, puttet batterier i den, trakk ledninger. Halen ble en slags antenne. De lagde et monster. De testet og testet ham, sa tidligere høytstående CIA-­ansatt, Victor Marchetti, til The Telegraph i 2001 – da prosjektet ble offentlig kjent for første gang.

Kildene strides om hvor antennen lå, men mest sannsynlig gikk den langs ryggraden, koblet til en sender i nakken. I et av ørene lå en mikrofon, som skulle ta opp mulige sovjetiske etteretningshemmeligheter.

Den første katten ble operert i en time for å få alt utstyret på plass. Fem års forskning ble satt på prøve da den skulle avlytte en bygning kontrollert av den sovjetiske ambassaden i Washington DC.

Det gikk ikke særlig bra, ifølge Marchetti. Katten endte under dekket på en forbikjørende taxi, og utstyr verdt mange millioner dollar ble ødelagt.

Tidligere sjef for CIAs tekniske avdeling har imidlertid benektet dette, og hevdet at katten etter endt test fikk utstyret operert ut, hvorpå den så ble «sydd igjen for andre gang, og levde et langt og lykkelig liv etterpå».

Noe av problemet med å bruke katter som spioner er jo at katter er egenrådige. Men den legendariske dyretreneren Bob Bailey – som også blant annet var sjef for den amerikanske marinens bombedelfinprosjekt – hadde en viss grad av suksess.

– Vi fant ut at vi kunne trene kattene til å høre etter stemmer. Vi har ikke peiling på hvordan vi fikk det til.

Men noen ubetinget suksess ble prosjektet aldri.

Blant de offentliggjorte dokumentene fra Project Acoustic Kitty er en rapport fra 1983 hvor en CIA­-ansatt prøver å oppsummere prosjektet som «mulig», om enn «upraktisk»:

– Vår endelig undersøkelse av trente katter [sensurert] for bruk i [sensurert] overbeviste oss om at programmet ikke er praktisk for våre veldig spesialiserte behov.

Project Acoustic Kitty ble lagt ned i 1967.

boxing

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.