Motorola Moto 360
Hva: Smartklokke
Pris: Rundt 1550 kr.
Slippes: Trolig i høst

Motorola annonserte nylig Moto 360, som er nok en smartklokke. Men! Det er en smartklokke verden ser ut til å bry seg litt mer om enn normalt.

Fordi den er rund. Fordi den faktisk ser ut som en klokke. Det er uvanlig.

Moto360

Er det uvanlig nok? Det finner vi ut niende september. Da annonserer Apple muligens smartklokka si. Som godt kan bli hetende iWatch. Og som godt kan ende opp med å eie hele markedet.

Om den finnes.

Spekulasjonene rundt den har vart i årevis. I mangel av bekreftelse fra Apple selv har noe nær en nyreligiøs bevegelse oppstått rundt klokka.

En generasjon teknobloggere som ikke vet, men som tror. Som hevder å kjenne det ukjennelige. De dedikerer livene sine til å tolke kodede profetier og tegn i stjernehimmelen, lytter etter hemmeligheter i vinden som hvisker mellom trærne. Og saumfarer offentlig tilgjengelige patentsøknader.

At teknofolket oppfører seg slik er ikke så rart. Få ting på denne planeten er mer egnet til å fremtvinge følelsesmessig kaos i menneskeslekten enn smartklokker.

Vi drømmer om smartklokker. Smartklokker er kule og framtidsaktige. Smartklokker har firkantform og er forferdelig stygge. Ingen vet helt hva man skal med dem. Som med Google Glass er de sosiale reglene rundt bruk av smartklokke ennå uskrevne.

Smartklokker er altså potensielle kilder til dyp skam og angst.

Ta Pebble. Det er en smartklokke. I blant har jeg vært på Pebble-hjemmesida og nesten trykka bestill-knappen. Mens jeg er der, tenker jeg. Kjenner på følelsene.

Pebble er den mørke sida av meg, den jeg knapt tør se i øynene.

En del av meg innser at Pebble er stygg og firkantig og ikke har all verdens nytteverdi. En annen del av meg, nerde-delen, synes den er en fryktelig kul dings. Jeg ender alltid med å forlate Pebble-hjemmesida med uforrettet sak.

Kort tid etter fylles Facebook-feeden min med Pebble-reklame. Pebble hjemsøker meg.

Se på denne mannen. Han har en Pebble på armen.

Skulle ønske smartklokker var kule.

A photo posted by @krushdbug on

Blikket er usikkert. Vi aner konturene av en sorg som tærer mykt inni ham, så lett at den er uutholdelig. Blikket forteller en hel historie.

Han kom på jobb en dag med Pebble på armen. Forsøkte å late som ingenting. Det gjorde alle kollegene også.

Ingen sa «fin klokke». Ingen sa «stygg klokke». Ingen sa noe som helst. Det var som om de alle utviklet en blindsone hvor den nye smartklokka hans ikke eksisterte.

Det var ikke vond vilje. De visste bare ikke hvordan de skulle forholde seg til en voksen mann som gikk med 2014-utgaven av kalkulator-klokka til Casio fra 80-tallet på armen.

Se på blikket hans. Skal han være flau? Skal han være stolt? Ingen vet. Minst av alle ham selv.

Uansett. Egentlig skulle jeg bare skrive om Moto 360. Beklager veldig denne digresjonen, altså.

Så. Den er altså rund. Den ser altså ut som en klokke. Bare der har Motorola hevet smartklokkene et stort hakk opp fra mørket og angsten.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.